Årshjulet

Vad är årshjulet?

Syftet med Årshjulet är att man i grupp eller ensam planerar ett årshjul som talar om när på året något händer. Som pricken över i, har vi dessutom utvecklat en synkronisering till en kalender som du skapar. På så sätt kan du och de som prenumererar på kalendern se och hålla er ajour med vad som händer när på året i t.ex ett projekt, verksamhet, avdelning klass eller liknande.

Hur du sätter upp ditt årshjul första gången

Steg 1: Skapa en Google Kalender

Först behöver du skapa en kalender där du kommer att synkronisera alla aktiviteter från Årshjulet.

Steg 2: Skapa en kopia av Årshjuls Google Sheets-fil

Steg 3: Lägg till Kalender-ID i Installationsarket

Steg 4: Auktorisera Skriptet

Första gången du kör skriptet för att synkronisera data mellan Årshjulet och din Google Kalender, måste du ge skriptet behörighet.

Steg 5: Viktigt om skyddade celler

När du försöker redigera vissa områden i Årshjulet, kan du stöta på en varning som säger "Obs! Du försöker redigera en del av detta blad som inte ska ändras oavsiktligt.".
Detta betyder att dessa celler är skyddade eftersom de är kopplade till funktioner eller skript i dokumentet.


Hur man jobbar med Årshjulet

Du börjar att jobba i översikts arket. Varje månad där har en sektion. Varje sektion har 2 kolumner. Den vänstra kolumnen är till för Titel på den händelse som planeras och den högra för Beskrivningen av händelsen. Dessa är viktiga för de kommer automagiskt vara på plats i månadens blad när du kommer dit efter den övergripande planeringen som du gör i översikten. Skriv aldrig Titel och Beskrivning direkt i månads arket för då bryter du kopplingen mellan arken.

I månadsarken gör du mer detaljerad planering per månad. Det finns ett ark för varje månad. De innehåller följande rubriker. Startdatum, Slutdatum, Titel, Beskrivning, Vecka, Uppgifter, Ansvar, Resurs, Övrigt, Inbjudna. Nedan ser du ett exempel på detaljplanering

Klicka på Kalender Synk längst upp i arket. Då skickas din detaljplanering för alla månaders detaljplaneringar till kalendern. Den kommer hoppa över tidigare händelser som tidigare synkas och lägga till i kalendern. Om du ändrar tiden så kommer synken inte uppdatera det tidigare skapade kalender eventet utan endast lägga till ett nytt event i kalendern. Du kommer då behöva gå till kalendern och radera det gamla eventet, så det kan vara bra att tänka till i detaljplaneringen innan synkroniseringen.

Du kan se en logg från den senaste synkroniseringen i Installations arket.

Du ser kalender eventet som heldags event i kalendern.

Detalj Informationen i eventet ser du i när du öppnar det.